گام اول : اعلام شروع فعالیت
تبصره ۳ ماده ۱۷۷ ق م م ـ صاحبان مشاغل مکلفند ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت مراتب را کتبا به اداره امور مالیاتی محل اعلام نمایند.عدم انجام دادن تکلیف فوق در مهلت مقرر مشمول جریمهای معادل ده درصد (۱۰%) مالیات قطعی میشود. نیز موجب محرومیت ازکلیه تسهیلات و معافیتهای مالیاتی تا[۱] تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی خواهد بود.
استثنا ء : درتبصره ۱۰۰و اظهارنامه مالیاتی این حکم در مورد صاحبان مشاغلی که برای آنها از طرف مراجع ذیربط پروانه یا مجوز فعالیت صادرگردیده است، نخواهد بود.
مراحل انجام ثبت نام:
۱-مراجعه به سایت https:// my .tax.gov.ir و انجام ثبت نام
2- انتخاب پرونده مالیاتی و انجام ثبت نام جهت ثبت نام کد اقتصادی
کد پستی
درصد فعالیت
نسبت اینتاکد.
تبصره ۱۰۰و اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی:
فرمی است به منظور اظهار درآمدها، هزینه ها، دارایی ها، بدهی ها، سرمایه، معافیت ها، درآمد مشمول مالیات، مالیات، بخشودگی مالیاتی است.
اطلاعات هویتی و مکانی حسب مورد که برای صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی موضوع قانون مالیات های مستقیم،است
بر حسب نوع و حجم فعالیت اشخاص مذکور مطابق نمونههایی که توسط سازمان، تهیه و اعلام می شود.
تسلیم اظهارنامه و فرم تبصره ۱۰۰:
ماده ۱۰۰ – مودیان موضوع این فصل:
این قانون مکلف اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیتهای شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی
یا برای هر محل جداگانه طبق نمونهای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد.
تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون پرداخت نمایند.
تبصره- سازمان امور مالیاتی کشور میتواند :
برخی از مشاغل یا گروههایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آنها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده(۸۴) این قانون باشد
از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری کند.
همچنین اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند و مالیات مودیان مذکور را بهصورت مقطوع تعیین و وصول نماید.
در مواردی که مودی کمتر از یک سال مالی به فعالیت اشتغال داشته باشد مالیات متعلق نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول میشود.
طبق بند (ج) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشورعبارت حداکثر ۱۰ برابر به ۱۵۰ برابر تغییر کرده است.
تبصره ۱۰۰و اظهارنامه مالیاتی
اشخاص مشمول تبصره ۱۰۰:
تمامی صاحبان مشاغلی:
مجموع فروش خالص کالا و ارائه خدمات آن ها در سال ۱۴۰۲ حداکثر صد و پنجاه برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم (مبلغ ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال) بوده
فرم مالیات مقطوع برای آن ها در درگاه خدمات الکترونیک سازمان بارگذاری می شود، مشمول مقررات بند (الف) این دستورالعمل بوده
و از نگهداری دفاتر و اسناد و مدارک موضوع قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۹۴ و ارائه اظهارنامه مالیاتی برای عملکرد مذکور معاف می باشند.
شمول این معافیت منوط به عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی خواهد بود.
در پرونده های مشارکت مدنی،مجموع درآمد مشارکت بیش از مبلغ ۳۶۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد.
در صورتی که فروش و درآمد خالص تعیین و اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور، کمتر از مبلغ فروش و درآمد خالص واقعی مودی باشد،
مودی مکلف است میزان فروش واقعی خود را در سامانه درج نماید
و مالیات مقطوع نیز در صورتی که فروش و درآمد خالص ابرازی مودی تا میزان حد نصاب مقرر در جزء های (۱-۱) و (۲-۱) حسب مورد باشد، بر مبنای فروش ابرازی تعیین خواهد شد.
تبصره ۱۰۰و اظهارنامه مالیاتی
موارد عدم شمول تبصره ۱۰۰:
.۱مودیانی که میزان فروش کالا و ارائه خدمات آن ها در سال ۱۴۰۲ بیش از مبلغ ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال بوده است.
.۲ در پرونده های مشارکت مدنی، چنانچه سهم درآمد یا فروش حداقل یکی از شرکاء، بیش از مبلغ مذکور در بند (۱-۱) باشد و یا مجموع درآمد مشارکت بیش از مبلغ ۳۶۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد.
.۳مودیانی که تا تاریخ ۱۴۰۳/۰۳/۲۵ برای آنها فرم تبصره ماده (۱۰۰) قانون مالیاتهای مستقیم بارگذاری نشده است.
نحوه برخورد بادرآمدهای مازاد بر تبصره ۱۰۰:
۱-در صورتی که بیش از حد نصاب های مذکور در جزءهای (۱-۱) و (۲-۱) بند (۱) فوق (مبالغ ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ یا ۳۶۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال) حسب مورد باشد،
مودی مذکور مشمول مفاد تبصره ماده (۱۰۰) قانون مالیات های مستقیم نبوده .
علاوه بر محاسبه و مطالبه مالیات بر اساس مقررات ماده (۹۷) آن قانون، مشمول جرائم متعلقه از جمله جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی و همچنین عدم امکان استفاده از کلیه معافیت ها و نرخ صفر، از جمله معافیت موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات های مستقیم خواهد شد.
۲- در صورتی که کمتر از حد نصاب موضوع بند (۱) فوق و مبلغ ما به التفاوت نیز بیش از پانزده درصد (۱۵%) باشد،مالیات ما به التفاوت با رعایت مقررات مطالبه خواهد شد.
ما به التفاوت مالیات مطالبه شده در اجرای این بند از دستورالعمل، مشمول جریمه موضوع ماده (۱۹۲) قانون مالیات های مستقیم نخواهد شد.
نکات قابل ملاحظه در تبصره ۱۰۰:
درخصوص صاحبان مشاغلی که بخشی از وجوه واریزی به حساب های بانکی آنها از طریق دستگاه های کارتخوان (pos) یا سایر ابزارهای پرداخت، درآمد آنها نمی باشد
(از جمله نمایشگاه های اتومبیل و بنگاه های معاملات املاک)، این موضوع در تعیین مالیات مقطوع آنها لحاظ خواهد شد.
چنانچه حسب اسناد و مدارک بدست آمده یا بررسی های انجام شده، مشخص شود موضوع فعالیت مودی در سامانه ثبت نام (اینتاکد یک یا چند فعالیت) که مبنای تعیین مالیات مقطوع قرار گرفته است، با موضوع فعالیت واقعی مودی در آن سال مغایرت دارد، ما به التفاوت مالیات مقطوع با رعایت نصاب مذکور در جزء (۲-۴) این دستورالعمل، محاسبه شده.
و از طریق صدور برگ قطعی در درگاه الکترونیکی سازمان به مودی اعلام خواهد شد.
این حکم مانع از رسیدگی به اعتراض مودی برابر مقررات قانون مالیات های مستقیم نخواهد بود.
میزان مالیات مقطوع پزشکانی که در عملکرد سال ۱۴۰۲ مشمول حکم جزء (۱) بند (ط) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور بوده اند، معادل مالیات تعیین شده
مطابق این دستورالعمل یا مالیات مکسوره آن ها، هر کدام که بیشتر باشد، تعیین می شود.
صاحبان مشاغلی که در اجرای جزء (۲) بند (ط) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۲، مکلف به استفاده از پایانه های فروشگاهی بوده و بر اساس گزارش واصله در سامانه گزارش های مردمی فرار مالیاتی و بازدید بعمل آمده، تخلف آن ها از حکم مذکور تأیید شده است، مشمول این دستورالعمل نمی باشند.
در خصوص مودیانی که در املاک استیجاری فعالیت شغلی می نمایند، هزینه های اجاری به شرط احراز در محاسبه مالیات مقطوع موثر خواهد بود.
اشخاص مشمول تسلیم اظهارنامه:
صاحبان مشاغلی که مشمول تعیین مالیات مقطوع موضوع بند الف این دستورالعمل نمی باشند.
این مودیان در اجرای مقررات ماده (۱۰۰) قانون مذکور مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی (از طریق تایید یا تکمیل اظهارنامه پیش فرض و تسلیم آن در اجرای بند (ب) این دستورالعمل، یا تسلیم اظهارنامه مالیاتی با تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی حسب مقررات قانونی مربوطه) می باشند.
مالیات مقطوع تعیین شده در اجرای بند (الف) این دستورالعمل قطعی است
و در صورت عدم پذیرش مالیات مقطوع تعیین شده توسط مودی، مودی مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۳/۰۳/۳۱ می باشد.
مودیانی که قصد اعمال نرخ صفر و یا کسر اقلامی ازقبیل ۱۳۷، ۱۶۵، ۱۷۲ ق م م رادارند.
اظهارنامه برآوردی:
برای تمام یا بخشی از صاحبان مشاغل موضوع بند (ب) این دستورالعمل که میزان فروش و درآمد خالص آنها حسب اطلاعات مندرج در پایگاه اطلاعاتی سازمان و یا فروش و درآمد خالص ابرازی، بیش از نصاب مقرر در جزءهای (۱-۱) و (۲-۱) بند (۱) این دستورالعمل می باشد،
سازمان امور مالیاتی اقدام به تهیه اظهارنامه مالیاتی پیش فرض براساس اطلاعات فوق و بارگذاری آن تا تاریخ ۱۴۰۳/۰۳/۲۵ در درگاه خدمات الکترونیکی سازمان به نشانی https://my.tax.gov.ir می نماید.
مزیت اظهارنامه برآوردی :چنانچه مودیان مذکور نسبت به تأیید و یا تکمیل و تسلیم آن، با حداقل مالیات مشخصه شده در اظهارنامه پیش فرض اقدام نمایند، اظهارنامه مالیاتی آنها در اجرای ماده (۹۷) قانون مالیات های مستقیم، به عنوان اظهارنامه مالیاتی کم ریسک تلقی شده و بدون رسیدگی مورد پذیرش قرار گرفته و برگ قطعی بر مبنای آن صادر و ابلاغ خواهد شد.
تبصره ۱۰۰و اظهارنامه مالیاتی