در نمودار سازمانی تمام موسسات و شرکتهای توسعه یافته، مدیر مالی پست اصلی و استراتژیک آن سازمان را بر عده دارد. تاثیر تصمیمات مدیر مالی بر امور سرنوشت ساز سازمان کتمان ناپذیر است. مدیران مالی در واقع مدیریت بر منابع و مصارف شرکت را بر عهده دارند. با اعمال کنترل های درون سازمانی به افزایش بازده سازمان کمک میکنند و به دنبال افزایش سود آوری در بلند مدت هستند.
۱- قدرت مذاکره قوی
به منظور برقراری ارتباط موٍثر و اعمال نفوذ بر نیروهای خود در سازمان و تعامل موفق با سایر مدیران در شرکتهای دولتی و خصوصی به منظور پیشبرد اهداف شرکت خود، مدیر مالی باید مسلط به مهارت های ارتباطی در سطح بالایی باشد.
۲- مطالعه و روز آمد بودن
مدیر مالی باید اطلاعات به روز شدهای از قوانین و مقررات داشته باشد و در کتابخانه خود کتابهای قانون تجارت، حقوق تجارت، قانون کار و تأمین اجتماعی، قانون مالیاتی، راهنما و بانک حسابداری مالیاتی، حسابداری شرکتها و… از این قبیل را جهت مراجعه فوری و یادداشت برداری داشته باشد. او میبایست از وضعیت بازار و تغییرات و نوسانات آن مطلع باشد. داشتن اطلاعات در این زمینه میتواند در زمان بحرانهای اقتصادی سازمان را از انجام ریسکهای پر خطر نجات داده و باعث رشد اقتصادی سازمان گردد.
۳- مسلط به سیستم های رایانه ای
با توجه به رشد روز افزون تکنولوژی از یک سو و بالا رفتن حجم اطلاعات و عملیات، بکارگیری از ابزارهایی که در مصرف بهینه زمان کمک میکنند امری ضروری است و تأثیر قابل توجهی دارد. در این راستا مدیر مالی میبایست نگرش سیستمی داشته باشد و کلیه عملیات را با تحلیل سیستمی و زنجیره ای در سازمان اجرایی کند. تبحر در تدوین سیستم های مالی و طراحی کدینگ یک نرم افزار حسابداری مالی و تسلط کامل بر MS Office وWord و Excel از مهارت های ضروری است که هر مدیر مالی برای اجرای موفقیت آمیز در پست سازمانی خود باید داشته باشد.
۴- مهارت های سازماندهی و مدیریتی
به منظور مدیریت، کنترل و سازماندهی مناسب کارکنان بخش مالی شرکت و همچنین توان ارائه گزارش های ساختاریافته و هدفمند به مدیریت ارشد، مدیر مالی باید در سطح یک مدیر ارشد سازمانی کارکنان مجموعه خود را به درستی هدایت کند و مورد اعمال نظر قرار دهد، چرا که امروزه مدیر مالی اغلب به صورت تیمی کار کرده و برای موفقیت پست خود نیازمند سطح بالایی از کیفت کاری در امور حسابداری، مالی و مدیریت است.
مدیران مالی بایست توانمندی مدیریتی لازم را در تبدیل به احسن نمودن منابع وامکانات موجود در جهت کاهش هزینه واستفاده مطلوب از امکانات و اموال شرکت داشته باشند و نسبت به افزایش نقدینگی سازمان حساسیت داشته باشند، طوری که میزان درآمدهای وصول نشده و یا مشکوک الوصول سازمان در حداقل ممکن کنترل شود.
۵- قدرت تجزیه و تحلیل بالا
مدیر موفق مالی، علاوه بر اینکه باید بر پایه دانش ریاضی به تجزیه و تحلیل سریع گزارشات بخشهای مختلف حسابداری و مالی برای مدیران ارشد و هیئت مدیره بپردازد، باید توانایی تبدیل این گزارشات ارقامی به استراتژیهای مالی سازمان را داشته باشد. بررسی ارقام و صورتهای مالی و نقش کنترلی و نظارتی او در شرکت و دقت به جزئیات از مهمترین مهارتهای مورد نیاز برای مدیر مالی می باشند.
نوشتن دیدگاه