برای آموزش سامانه مودیان در این مقاله با ما در نرم افزار حسابداری یوتاب همراه باشید.
تا به طور کامل با تعاریف، مفاهیم، سازمان امور مالیاتی کشور مالیاتی آشنا شوید.
توضیح آموزش جامع سامانه مودیان( یک)
-
۱- تخصیص کارپوشه و عضویت در سامانه مودیان
نظر به آنکه بر اساس الیحه دوفوریتی الحاق ۵ تبصره به ماده ۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که با تصویب یک فوریت در مجلس شورای اسالمی مطرح است
سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰ از تاریخ /۰۱/۰۱ ۱۴۰۲ ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده :
ارائه اسناد، دفاتر و مدارک، ثبت قراردادهای پیمانکاری و معامالت و اطالعات نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سایر دستگاههای انتظامی، اطالعاتی و امنیتی در سامانه مودیان موضوع تبصره (۳)ماده(۴) ، تبصره (۱) ماده (۵) و مواد (۱۳) و (۱۵) این قانون و همچنین سایر اقالم محرمانه در سامانه مذکور با رعایت مالحظات امنیتی، مطابق دستورالعملی است که توسط وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی سازمان(، اطالعات و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد کل نیروهای مسلح )تهیه می شود
و حداکثر شش ماه پس از الزم الجراءشدن این قانون به تصویب شورای امنیت کشور می رسد.
به کلیه مؤدیانی که در سامانه ثبت نام الکترونیکی به نشانی ir.gov.tax.my://https ثبت نام داشته و ثبت نام آنها بر اساس معیارهای تعیین شده
از نظر سازمان امور مالیاتی کشور تکمیل شده محسوب شود، در سامانه مؤدیان کارپوشه تخصیص داده شده است.
مودیان برای ورود به کارپوشه می توانند از طریق نشانی ir.gov.tax.tp ://https وارد سامانه مؤدیان شده و متعاقبا با درج نام کاربری و رمز عبور دریافتی از سامانه احراز هویت، از طریق سیستم احراز هویت سازمان امور مالیاتی، وارد کارپوشه اختصاصی خود شوند -
۲-تشریح نحوه اخذ شماره منحصر بفرد مالیاتی جهت صدور صورتحساب الکترونیکی
تشریح نحوه اخذ شماره منحصر بفرد مالیاتی جهت صدور صورتحساب الکترونیکی تعریف شماره منحصر به فرد مالیاتی :
شناسهای است ۲۲ کاراکتری،که در پایانه فروشگاهی به صورت منحصر به فرد تولید و به هر صورتحساب الکترونیکی تخصیص داده میشود.
ساختار شماره منحصر به فرد مالیاتی از چهار مولفه با طول ثابت تشکیل شده است، طول شماره مالیاتی ۲۲ کاراکتر و به صورت ثابت میباشد.
۱-یک رقم کنترلی
2 -سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی بهصورت Hex با طول ثابت ۱۰ رقم
۳-تاریخ ثبت صورتحساب درحافظه مالیاتی به صورت Hex با طول ثابت ۵است.
۴-شناسه یکتای حافظه مالیاتی با طول ثابت ۶ کاراکتر
الف. شناسه یکتای حافظه مالیاتی : شناسه ای است ۶ کاراکتری که به صورت منحصر به فرد به هر حافظه مالیاتی اختصاص داده میشود.
شناسه مذکور از مولفههای تشکیل دهنده شماره منحصر به فرد مالیاتی میباشد که پس از درخواست مودی در قسمت عضویت در کارپوشه تولید و در اختیار وی قرار خواهد گرفت. منحصر بفرد است.
A D E F G H K M N O P R T W X Y Z و ۱-۹ کاراکتر ۲۶ شامل :مجاز کاراکترهای کاراکترهای ممنوعه:
شامل پنج کاراکتر V Q L J I و عدد ۰ که به دلیل تشابه زیاد با سایر کاراکترها و عدم امکان تشخیص، استفاده از آنها جایز نمیباشد.
ب. تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی در برگیرنده تاریخ ثبت و صدور صورتحساب در حافظه مالیاتی در قالب مهر زمانی یونیکس و با دقت روز میباشد.
در این حالت مولفه مورد نظر دارای طول ثابت ۵ رقم از نوع عددی و در مبنای (16Hex )و تکمیل شونده با صفر از سمت چپ خواهد بود.
این مؤلفه در برگیرنده تعداد روزهای سپری شده از تاریخ ۱۹۷۰/۰۱/۰۱ میالدی تا تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی می باشد.
ج. سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی مولفه متغیر شماره مالیاتی است که مقدار آن درون هر حافظه مالیاتی منحصر به فرد میباشد.
این مقدار به ازای هر صورتحساب ثبت شده توسط حافظه مالیاتی/ پایانه فروشگاهی متفاوت و به صورت متناوب و تصاعدی تولید میشود.
د. رقم کنترلی به منظور کنترل صحت اصالت سه مولفه اول شماره مالیاتی از یک رقم کنترلی استفاده میشود که ترکیبی از شناسه یکتای حافظه مالیاتی، تاریخ ثبت صورتحساب و سریال صورتحساب داخلی در حافظه مالیاتی میباشد.
الگوریتم مورد استفاده رقم کنترلی، Verhoeff میباشد. -
۳-نحوه ارسال اطالعات صورتحساب الکترونیکی
روشهایی بشرح ذیل در نظر گرفته شده و برای مودیان قابل انتخاب می باشد :
ارسال اطالعات صورتحساب الکترونیکی از طریق مستقیم توسط شخص مودی:
در این روش، مؤدی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور و ارسال اطالعات صورتحساب الکترونیکی اقدام مینماید.
ارسال اطالعات صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت معتمد نوع۱ با کلید شرکت معتمد در این روش شرکت معتمد اطالعات صورتحساب الکترونیکی مؤدی را دریافت و با استفاده از کلید خصوصی و زیرساختهای خود اقدام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مینماید.
مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی خواهد بود
ارسال اطالعات صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت معتمد نوع۱ با کلید مؤدی :
در این روش، مؤدی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام مینماید.
مسئولیت صدور صورتحساب الکترونیکی با مؤدی و مسئولیت ارسال اطالعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مؤدیان با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی میباشد.
ارسال اطالعات صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه های دولتی:
در این روش، مؤدی در کارپوشه خود ارسال اطالعات به سامانه مؤدیان را "سامانههای دولتی" انتخاب می نماید
در این حالت، امکان ارسال اطالعات از سامانههای دولتی امکانپذیر خواهد شد. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با مؤدی است.
قواعد مربوط به انتخاب شرکت معتمد در کارپوشه توسط مؤدی:
مؤدی می تواند یک یا چند شرکت معتمد نوع ۱ داشته باشد اما هر شناسه یکتای حافظه مالیاتی فقط باید توسط یک شرکت معتمد پشتیبانی شود.
- مؤدی می تواند فقط یک شرکت معتمد نوع ۲ و ۳ داشته باشد.
- مؤدیان می توانند برای هر شناسه یکتای حافظه مالیاتی روش های متفاوت ارسال صورت حساب را در یک پرونده مالیاتی کارپوشه انتخاب نمایند.
لازم به ذکر است؛ انتخاب دو روش ارسال برای یک شناسه یکتای حافظه مالیاتی به صورت هم زمان امکان پذیر نیست. -
۴-نحوه دریافت شناسه کالا و خدمات
از تاریخ ۱۴۰۲/۰۱/۰۱ مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود
و با توجه به لزوم درج شناسه کالا/ خدمت در صورتحسابهای الکترونیکی مودیان، مواردی به شرح ذیل جهت استحضار اعالم میگردد:
جهت صدور صورتحساب الکترونیکی ضرورت دارد شناسه کالا یا خدمت که عددی ۱۳ رقمی می باشد، به تفکیک هر ردیف صورتحساب مربوط به هر کالا یا خدمت درج گردد.
شناسه مذکور توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر می شود.
راهنمای دریافت شناسه کالا و خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.Intamedia ، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بارگذاری شده است.
کلیه مودیان میتوانند جهت دریافت لیست شناسه کالا و خدمات موجود، به نشانی ir.gov.tax.stuffid مراجعه نموده
و نسبت به دریافت فهرست مذکور حسب نیازمندی های خود اقدام نمایند. وضعیت شمولیت ارزش افزوده و ضرایب مالیاتی مرتبط در نشانی فوق برای هر کالا و خدمت درج گردیده است
بر اساس ساختار شناسه کالا و خدمات هر گروه کالایی یا خدمات، دارای یک شناسه عمومی و ذیل آن شناسه های اختصاصی می باشد.
در حال حاضر مودیان میتوانند در صورت عدم وجود شناسه اختصاصی کالا/خدمت، از شناسه عمومی کالا/خدمت استفاده نمایند.
قواعد مربوط به شناسه کالا/ خدمت در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی ir.Intamedia، بخش پایانه- های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد. -
۵- انواع صورتحساب الکترونیکی
مصوب سال ۱۴۰۰از تاریخ ۱۴۰۲/۰۱/۰۱ مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند :
حسب اصالحیه مواد ۱، ۲، ۷ و ۸( آیین نامه اجرائی موضوع ماده )۹۵( قانون مالیاتهای مستقیم) شماره ۸۸۴۰ مورخ ،۱۴۰۱/۰۱/۲۲.
شماره : ۸۸۴۰ - تاریخ : ۱۴۰۱/۰۱/۲۲ بنا به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور مواد۱، ۲، ۷ و۸آیین نامه اجرایی موضوع ماده (۹۵) قانون مالیات های مستقیم اصالحی مورخ ۱۳۹۴/۰۴/۳۱ به شرح زیر اصالح می گردد :
اصالحیه مواد ۱، ۲، ۷ و ۸( آیین نامه اجرایی موضوع ماده (۹۵) قانون مالیات های مستقیم در ماده )۱( آیین نامه، تعریف صورتحساب )فروش کالا یا ارائه خدمات به شرح زیر اصالح می شود :
»فرمی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که در نوع الکترونیکی آن، اطالعات در حافظه مالیاتی ذخیره می شود.
مشخصات و اقالم اطالعاتی صورتحساب، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعالم می شود.
در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده میشود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب است
تعاریف« سامانه صندوق فروش» وسامانه بر خط معامالت از ماده ۱( حذف و تعاریف) زیر به آن الحاق می شود :
شماره منحصر به فرد مالیاتی : شماره ای شامل بیست و دو کاراکتر و دارای چهار بخش است، شناسه حافظه مالیاتی شش کاراکتر، تاریخ صورتحساب پنج کاراکتر، سریال صورت حساب ده کاراکتر( و ارقام کنترلی )یک کاراکترکه به هر صورتحساب اختصاص داده میشود.
پایانه فروشگاهی : رایانه، دستگاه کارتخوان بانکیpos، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.
سامانه مودیان : سامانه ای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی کارپوشه ای ویژه اختصاص یافته و تبادل اطالعات میان مودیان و سازمان منحصرا از طریق آن کار پوشه انجام میشود.
مودیان می توانند با استفاده از هرگونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانه های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند.
مرجع نهایی ثبت، صدور و استعالم صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان است.
ماده ۲آیین نامه به شرح زیر اصالح می شود : در جزء ۹( بند )الف( ماده )۲( »مبلغ پنجاه و پنج میلیارد ریال« به »مبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریال« و در بند )ب( این ماده »مبلغ هجده میلیارد ریال )ومبلغ پنجاه و پنج میلیارد ریال به ترتیب به مبلغ پنجاه میلیارد ریال ومبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریال اصالح می شود.