برای سامانه مودیان در این مقاله با ما در نرم افزار حسابداری یوتاب همراه باشید.
تا به طور کامل با تعاریف، مفاهیم، سازمان امور مالیاتی کشور مالیاتی آشنا شوید.
توضیح آمورش جامع سامانه مودیان(سه)
-
۸-مراحل کلی واکنش به صورتحساب
مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی خواهند بود، به استحضار می رساند
برای ارسال و ثبت نهایی صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان ، مراحل کلی ذیل در کارپوشه صورت می پذیرد:
-۱ صورتحساب ارسالی به سامانه مودیان مورد اعتبارسنجی قرار خواهد گرفت. در صورت تایید کلیه ضوابط و شاخص ها، صورتحساب توسط سامانه مودیان تایید و دریافت خواهد گردید.
-۲ با توجه به اینکه صادر کننده صورتحساب فروشنده( مشخص می باشد، یک نسخه از صورتحساب به عنوان صورتحساب ) فروش در کارپوشه فروشنده بارگذاری خواهد گردید.
-۳ در صورتیکه خریدار مصرف کننده نهایی نباشد و بر اساس شماره اقتصادی درج شده در صورتحساب برای اشخاص حقوقی شناسه ملی و برای صاحبان مشاغل شماره اقتصادی( عضو سامانه مودیان باشد،) یک نسخه از صورتحساب در کارپوشه خریدار بارگذاری خواهد گردید.
-۴ از تاریخ بارگذاری صورتحساب در کارپوشه خریدار، خریدار به مدت سی روز می تواند نسبت به صورتحساب واکنش انجام دهد.
امکان تایید یا رد صورتحساب، به همراه ذکر دلیل رد صورتحساب در کارپوشه برای خریدار فراهم شده است.
-۵ در صورت عدم واکنش خریدار به صورتحساب خرید تا موعد مقرر سی روز از تاریخ درج در کارپوشه(، صورتحساب) به صورت سیستمی تایید خواهد شد.
-۶ متعاقب واکنش خریدار به صورتحساب، مراتب در کارپوشه فروشنده قابل مشاهده می باشد.
جزئیات ضوابط صدور صورتحساب الکترونیکی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی ir.Intamedia است
بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد -
۹-فراهم شدن امکان استعالم و دریافت فایل تناظر شناسه کالا عمومی و اختصاصی با شناسه ایرانکد
پیرو نامه شماره /۲۶۸/۳۹۰۳۷د مورخ ۱۴۰۲/۰۶/۱۲ در خصوص :
اطالعیه شماره ۱۲_ امکان استعلام و دریافت فایل تناظر شناسه کالا/خدمت عمومی و اختصاصی با شناسه GTIN ، به استحضار میرساند؛ امکان استعلام و دریافت فایل تناظر شناسه کالا عمومی و اختصاصی با شناسه ایرانکد از طریق سامانه استعلام شناسه عمومی و اختصاصی به آدرس ۱-gs.portal ir.org/home/services فراهم شده
در این راستا، فایل راهنمای نحوه استعالم شناسه کالا با کد GTIN و استعالم دسته ای شناسه کالا" نیز در آدرس فوقالذکر بارگذاری شده است.
راهنما نحوه استعالم م شناسه کالا با کد GTIN و استعلام دسته ای شناسه کالابه منظور دریافت فایل تناظر GTIN و شناسه کالا و استعلام دسته ای شناسه کالا ابتدا به آدرس portal.gs1-ir.org مراجعه نمایید.
مطابق تصویر زیر برروی استعلام کد GTIN و استعلام شناسه کالا کلیک کنید خواهشمند است دستور فرمائید، در این خصوص اطلاع رسانی لازم صورت پذیرد. -
۱۰-اقدامات لازم در صورت مشاهده وضعیت (pending) در حال بررسی در هنگام ارسال صورتحساب
نظر به سوالات و مکاتبات متعدد مودیان و ادارات کل در رابطه با ارسال صورتحساب الکترونیکی و جلوگیری از درج تکراری صورتحساب در کارپوشه مودیان، ضروری است موارد ذیل مورد توجه قرار گیرد :
۱-در صورتی که پس از ارسال صورتحساب الکترونیکی، وضعیت صورتحساب ارسالی (Pending) در حال بررسی باشد، مودی از ارسال مجدد آن صورتحساب خودداری نموده و منتظر مشخص شدن وضعیت نهایی صورتحساب در سامانه باشد.
چنانچه وضعیت صورتحساب به( Failed) ناموفق و دارای خطا تغییر یابد، ضمن برطرف کردن خطای موجود، میبایست نسبت به ارسال مجدد صورتحساب اقدام گردد.
در صورتی که وضعیت صورتحساب الکترونیکی (Success) موفق باشد صورتحساب در کارپوشه قابل مشاهده بوده و نیاز به ارسال مجدد نمیباشد.
۲- در برخی موارد وضعیت Pending صورتحساب الکترونیکی ارسالی، به دلیل عدم بروز رسانی پایانهفروشگاهی مودیان نرم افزارهای واسط و ...میباشد،
لذا میبایست جهت برطرف شدن مشکل، نرم افزار مربوطه بروز رسانی گردد. ضمنا"، ممکن است به دلیل عدم استعالم مجدد، وضعیت صورتحساب همچنان وضعیت در پایانهفروشگاهی مودی بهصورت Pending نمایش داده شود
در صورتیکه وضعیت آن صورتحساب در سامانه مودیان به Success یا Failed تغییر پیدا کرده باشد، لذا الزم است مجدد استعالم شود.
با عنایت به اهمیت موضوع، خواهشمند است دستور فرمایید اطلاع رسانی لازم در این خصوص انجام پذیرد -
۱۱-تهیه و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده از سوی سازمان و ارسال به کارتابل مودی و تکمیل آن از سوی مودیان در راستای اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
در اجرای ماده (۳) قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ماده ۳ قانون تسهیل تکالیف مودیان :
تا پایان سال ۱۴۰۳ صورتحسابهایی که در سامانه مؤدیان صادر نشده است، قابل قبول میباشد .
در این مدت سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است با استفاده از اطالعات موجود در سامانه مؤدیان در پایان هر دوره، نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مؤدیان اقدام کند.
پس از پایان هر دوره مؤدی یک ماه فرصت دارد تا با ثبت خریدها و فروشهایی که صورتحسابهای آنها در سامانه مؤدیان صادر نشده است، اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مؤدیان به سازمان مسترد نماید.
صورتحسابهای الکترونیکی با رعایت ماده ۹ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمیباشد.
ماده ۹ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان:
در صورتی که مودی، برخی از فعالیت ها و یا معامالت خود را کتمان کند، یا از صدور صورتحساب های خود از طریق سامانه مودیان خودداری کرده یا در ثبت قیمت یا مقدار فروش مرتکب کم اظهاری یا ۳۴ بیش اظهاری شده باشد، سازمان موظف است موارد تخلف مودی را از طریق سامانه مودیان به اطالع وی برساند.
در صورتی که مودی موارد مزبور را پذیرفته و آنها را در کارپوشه خود در سامانه مودیان ثبت یا اصالح کند، صرفا مشمول جریمه های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد شد.
در صورتی که مودی، آن موارد را نپذیرفته و از ثبت یا اصالح آنها در سامانه مودیان امتناع کند، سازمان مراتب تخلف مودی را با اسناد و مدارک مثبته به هیأت حل اختالف مالیاتی ارجاع می دهد.
درصورت تأیید تخلف توسط هیأت حل اختالف مالیاتی، سازمان می تواند با مراجعه به مودی یا مطالبه دفاتر و اسناد او، نسبت به حسابرسی دوره های مالیاتی سال تخلف اقدام نماید.
عالوه بر این، مودی متخلف مشمول جریمه های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد بود.
ماده -۲۲ تخلفات و حسب مورد، جریمه های متعلقه به شرح زیر خواهد بود:
الف - عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد (%۱۰) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰)ریال، هر یک که بیشتر باشد.
ب - عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد (%۱۰) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق، یا بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.
پ - عدم اعالم شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود به سازمان، معادل ده درصد (%۱۰) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات مستقیم در همان سال مالی.
ت - عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب، معادل دو درصد (%۲) مبلغ صورتحساب های مذکور یا معادل بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال هر یک که بیشتر باشد.
ث - عدم رعایت احکام مذکور در مواد (۱۲)، (۱۳) و (۱۴) این قانون، معادل یک درصد (%۱) مبلغ فروش گزارش نشده یا معادل ده میلیون (۱۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد.
تبصره -۱ مبلغ جریمه های ثابت مندرج در این قانون، متناسب با نرخ تورم ساالنه بر اساس آخرین اعالم بانک مرکزی، هر سال توسط سازمان اعالم می شود.
تبصره -۲ سازمان نمی تواند بیشتر از پنجاه درصد (%۵۰) جریمه های موضوع این ماده را مطابق ماده (۱۹۱) قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.
چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مودی باشد، سازمان مکلف است جرایم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد.
تبصره -۳ در صورت اعمال جریمه های موضوع بند های «الف» و « ث»این ماده، جریمه موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیات های مستقیم اعمال نمی شود.
در صورت اعمال جریمه های مذکور در بند «ب»، جریمه های مذکور در بند های «الف» و« ت» اعمال نمی شود.
مبنی بر اینکه تا پایان سال ۱۴۰۳ صورتحساب هایی که در سامانه مودیان صادر نشده است، قابل قبول می باشد.
در این مدت، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است با استفاده از اطالعات موجود در سامانه مودیان در پایان هر دوره، نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مودیان اقدام کند.
مودی یک ماه پس از پایان هر دوره فرصت دارد تا با ثبت خریدها و فروش هایی که صورتحساب های آن ها در سامانه مودیان صادر نشده است، اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مودیان به سازمان مسترد نماید. صورتحساب های الکترونیکی با رعایت ماده (۹) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
ماده ۹ - در صورتی که مودی، برخی از فعالیت ها و یا معامالت خود را کتمان کند، یا از صدور صورتحساب های خود از طریق سامانه مودیان خودداری کرده یا در ثبت قیمت یا مقدار فروش مرتکب کم اظهاری یا بیش اظهاری شده باشد، سازمان موظف است
موارد تخلف مودی را از طریق سامانه مودیان به اطالع وی برساند. در صورتی که مودی موارد مزبور را پذیرفته و آنها را در کارپوشه خود در سامانه مودیان ثبت یا اصالح کند، صرفا مشمول جریمه های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد شد.
در صورتی که مودی، آن موارد را نپذیرفته و از ثبت یا اصالح آنها در سامانه مودیان امتناع کند، سازمان مراتب تخلف مودی را با اسناد و مدارک مثبته به هیأت حل اختالف مالیاتی ارجاع می دهد.
درصورت تأیید تخلف توسط هیأت حل اختالف مالیاتی، سازمان می تواند با مراجعه به مودی یا مطالبه دفاتر و اسناد او، نسبت به حسابرسی دوره های مالیاتی سال تخلف اقدام نماید.
عالوه بر این، مودی متخلف مشمول جریمه های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد بود مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمی باشد.
سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس صورتحساب های صادره در سامانه مودیان نسبت به تهیه اظهارنامه دوره مالیاتی زمستان سال ۱۴۰۲ اقدام و اظهارنامه مزبور را از طریق سامانه های ir.gov.tax.tp یا ir.gov.tax.my در نیمه اول فروردین ماه سال ۱۴۰۳ در دسترس مودیان محترم قرار خواهد داد.
مودیان مذکور حداکثر تا یک ماه پس از پایان دوره مالیاتی موردنظر زمستان ۱۴۰۲ فرصت دارند بر اساس اطالعات مربوط به صورتحساب های خارج از سامانه مودیان، اظهارنامه موردنظر را ویرایش، تکمیل و به سازمان امور مالیاتی کشور مسترد و نسبت به پرداخت مالیات و عوارض متعلق اقدام نمایند.
مودیانی که تا پایان فروردین ماه سال ۱۴۰۳ نسبت به پرداخت مالیات و عوارض متعلق اقدام ننمایند، مشمول جریمه مقرر در مواد (۳۶) و (۳۷) قانون مالیات بر ارزش افزوده حسب مورد می شوند.
ماده ۳۶ ـ مودیان در صورت ارتکاب تخلفات ذیل عالوه بر پرداخت مالیات و عوارض، مشمول جریمههایی بهشرح زیر میباشند:
الف ـ تا زمان استقرار «سامانه مودیان »موضوع قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان عدم تسلیم اظهارنامه در هر دوره مالیاتی برای کلیه مودیان و بعد از استقرار سامانه مذکور برای آن دسته از مودیانی که از عضویت در سامانه مودیان امتناع کردهاند:
ده میلیون (۱۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال یا دو برابر مالیات و عوارض پرداختنشده تا موعد مقرر در ماده (۴) این قانون، هر کدام بیشتر باشد.
این جریمه عالوه بر جریمه مذکور در بند «ب» ماده (۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان است که مودی به دلیل عدم ثبتنام در سامانه مودیان باید بپردازد.
ب ـ کتمان معامله، بیشاظهاری مالیات و عوارض خرید یا کماظهاری مالیات و عوارض فروش، ثبت معامله خود به نام غیر یا معامله غیر به نام خود، استناد به اسناد صوری و هر عمل دیگری که به کماظهاری مالیات یا استرداد غیرواقعی منجر شود:
دو برابر مالیات و عوارض پرداختنشده تا موعد مقرر در ماده (۴) این قانون و در صورت تکرار تخلف قبل از دوسال، سه برابر مالیات پرداختنشده.
ج ـ دریافت مالیات و عوارض توسط اشخاص غیرمجاز: دو برابر مالیات و عوارض دریافتی.
ماده ۳۷ـ تأخیر در پرداخت مالیاتها و عوارض موضوع این قانون در مواعد مقرر با رعایت مفاد ماده (۱۹) قانون مالیاتهای مستقیم۱[۱]، موجب تعلق جریمهای به میزان دو درصد (%۲) در ماه، نسبت به مالیات و عوارض پرداختنشده و مدت تأخیر از زمان انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات و عوارض، هریک که مقدم باشد، خواهد بود.
تبصره ـ چنانچه مودی خارج از اراده خود امکان پرداخت مالیات و عوارض موضوع این قانون را در مواعد مقرر نداشته باشد، میتواند به هیأتهای حل اختالف مالیاتی اعتراض نماید. در صورتی که ادعای مودی با ارائه اسناد و مدارک مثبته در هیأتهای حل اختالف مالیاتی پذیرفته شود، جریمه مذکور بخشیده می شود -
۱۲-اطالع رسانی درخصوص مزایای تسریع در اقدامات مربوط به تکمیل اظهارنامه دوره چهارم سال ۱۴۰۲
با عنایت به مفاد ماده ۳ قانون تسهیل تکالیف مؤدیان ماده ۳ قانون تسهیل تکالیف مؤدیان :
تا پایان سال ۱۴۰۳ صورتحسابهایی که در سامانه مؤدیان صادر نشده است، قابل قبول میباشد .
در این مدت سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است با استفاده از اطالعات موجود در سامانه مؤدیان در پایان هر دوره، نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مؤدیان اقدام کند. پس از پایان هر دوره مؤدی یک ماه فرصت دارد تا با ثبت خریدها و فروشهایی که صورتحسابهای آنها در سامانه مؤدیان صادر نشده است، اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مؤدیان به سازمان مسترد نماید.
صورتحسابهای الکترونیکی با رعایت ماده ۹ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمیباشد. ماده ۹ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در صورتی که مودی، برخی از فعالیت ها و یا معامالت خود را کتمان کند، یا از صدور صورتحساب های خود از طریق سامانه مودیان خودداری کرده یا در ثبت قیمت یا مقدار فروش مرتکب کم اظهاری یا بیش اظهاری شده باشد، سازمان موظف است
موارد تخلف مودی را از طریق سامانه مودیان به اطالع وی برساند. در صورتی که مودی موارد مزبور را پذیرفته و آنها را در کارپوشه خود در سامانه مودیان ثبت یا اصالح کند، صرفا مشمول جریمه های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد شد.
در صورتی که مودی، آن موارد را نپذیرفته و از ثبت یا اصالح آنها در سامانه مودیان امتناع کند، سازمان مراتب تخلف مودی را با اسناد و مدارک مثبته به هیأت حل اختالف مالیاتی ارجاع می دهد. درصورت تأیید تخلف توسط هیأت حل اختالف مالیاتی، سازمان می تواند با مراجعه به مودی یا مطالبه دفاتر و اسناد او، نسبت به حسابرسی دوره های مالیاتی سال تخلف اقدام نماید.
عالوه بر این، مودی متخلف مشمول جریمه های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد بود
جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، مشمولین عضو سامانه مؤدیان موظفند اظهارنامه پیشفرض ارزشافزوده دوره چهارم سال ۱۴۰۲ که توسط سازمان امور مالیاتی کشور و با استفاده از اطالعات موجود در سامانه مودیان تهیه شده را بر اساس اطالعات خارج از سامانه تکمیل و مسترد نمایند؛
لذا با توجه به پایان مهلت ثبت صورتحسابهای الکترونیکی دوره زمستان در سامانه مؤدیان، مؤدیان محترم میبایست ضمن بررسی صورتحسابهای ثبت شده در کارپوشه خود، تمامی معامالت خود که به دالیل مختلف از جمله:
-۱ عدم صدور صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده
-۲ عدم ارسال و ثبت صورتحسابهای الکترونیکی فصل زمستان در فرصت تعیین شده جهت صدور تا ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان
-۳عدم ارسال و ثبت موفق صورتحساب در سامانه مودیان که بدلیل ایراد در صورتحساب با خطا مواجه شده
-۴ عدم ارسال صورتحسابهای ثبت شده در سامانه های دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معامالت نفتی ثامن که توسط متولیان امر به سامانه مودیان ارسال نشده است و
-۵سایر موارد در کارپوشه اختصاصی خود در سامانه مؤدیان برای آن صورتحساب الکترونیکی ثبت نگردیده است را در اظهارنامه دوره چهارم زمستان سال ۱۴۰۲ در ستون خارج از سامانه مؤدیان و در ردیفهای مربوطه ابراز نمایند.
شایان ذکر است برای تمامی اطالعات ثبت شده در ستون خارج از سامانه مؤدیان در ردیفهای مختلف، مؤدیان مکلف به انجام تکالیف قانونی از جمله تکالیف مربوط به ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم با رعایت آییننامه اجرایی تبصره ۳ آن و سایر رویههای قبلی موضوعه میباشند.
چنانچه عدم ابراز موارد فوق در اظهارنامه مالیات بر ارزشافزوده، موجب کتمان، بیشاظهاری مالیات و عوارض خرید، کماظهاری مالیات و عوارض فروش یا تأخیر در پرداخت مالیات و عوارض موضوع قانون مالیات بر ارزشافزوده شود، بخشودگی جرایم آن از چارچوب دستورالعمل شماره /۲۰۰/۳۷۶۶د مورخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۸ خارج است.
دستورالعمل شماره /۲۰۰/۳۷۶۶د مورخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۸ قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان موضوع :
بخشودگی جرائم موضوع بند (ب) ماده (۳۶) و ماده (۳۷) قانون مالیات بر ارزش افزوده مربوط به اظهارنامه دوره مالیاتی چهارم )فصل زمستان سال ۱۴۰۲ در اجرای مقررات ماده (۳) قانون تســهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشــگاهی و ســامانه مؤدیان آخرین مهلت اســترداد اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده (دوره چهارم )فصــل زمســتان ســال ۱۴۰۲ یک ماه پس از پایان دوره مزبور میباشد،
لذا با توجه به درخواستهای مؤدیان محترم و به منظور تکریم ایشان و فراهم آوردن زمینه اجرای صحیح تکالیف قانونی برای آنان در اولین دوره اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان در اجرای قانون صدرالشاره، بنا به اختیار حاصل از ماده (۱۹۱) قانون مالیاتهای مستقیم مقرر میدارد:
ادارات کل امور مالیاتی موظفند در مورد مؤدیانی که تا پایان روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۱۲ اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به دوره مالیاتی چهارم سال ۱۴۰۲ خود را اصالح و یا تکمیل ثبت خرید و فروشهایی که صورتحسابهای آنها در سامانه مؤدیان صادر نشده است و به سازمان امور مالیاتی کشور مسترد نمایند، امکان برخورداری صددرصدی از بخشودگی جریمه تأخیر موضوع ماده (۳۷) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰/۰۳/۰۲ را تا زمان فوق و همچنین جرائم موضوع بند (ب) ماده (۳۶) قانون مذکور را تا سقف جرائم متعلق به مالیات و عوارض ابرازی مندرج در اظهارنامه مسترد شده.
برای موارد مذکور فراهم نمایند. بدیهی است برای انجام محاسبات سیستمی در خصوص مالیات بر ارزش افزوده صورتحسابهای الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان برای دوره چهارم سال ۱۴۰۲ مقتضی است
خریداران کالا و خدمات دارای صورتحساب الکترونیکی حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۳/۱/۳۱ نسبت به تعیین تکلیف خریدهای خود در سامانه مؤدیان اقدام نمایند تا اعتبار خرید آنها و آثار مالیاتی فروشهای نسیه برای فروشندگان در اظهارنامه پیشفرض (دوره چهارم )زمستان سال ۱۴۰۲ آنها لحاظ شود.
در صورت عدم اقدام مؤدی و در نتیجه عدم احتساب آثار مالیاتی اینگونه صورت حسابها در دوره چهارم سال ۱۴۰۲ زمستان، آثار مالیاتی آن در دوره اول (بهار سال ۱۴۰۳) لحاظ میشود -
۱۳-نرخ ارزش افزوده صورتحسابهای ارجاعی که تاریخ صورتحساب مرجع آن قبل از ۱۴۰۳/۰۱/۰۱ بوده است
اطالعیه شماره ۲۷ : افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده از ۹ درصد به ۱۰ درصد به موجب قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور و به منظور تامین منابع الزم برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و صندوق فوالد، نرخ مالیات بر ارزش افزوده موضوع ماده (۷) قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۴۰۳ به میزان یک واحد درصد از %۹ به %۱۰ افزایش یافته است.
بنابراین مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده در موارد عرضه کالا و خدمات مشمول به استثنای کالاهای خاص موضوع ماده (۲۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده که دارای نرخ های جداگانه ای می باشند(
مکلف اند از ابتدای سال ۱۴۰۳ و در زمان صدور صورتحساب مالیات و عوارض ارزش افزوده را به نرخ ده (۱۰) درصد در صورتحساب درج و از خریدار دریافت نمایند.
و با عنایت به سؤاالت و ابهامات مؤدیان محترم مالیاتی درخصوص نحوه صدور صورتحساب ارجاعی اعم از صورت حساب ابطالی، صورت حساب اصالحی و صورت حساب برگشت از فروش برای صورتحسابهای الکترونیکی صادره در سال ۱۴۰۲ پیرو تغییرات نرخ مالیات بر ارزش افزوده موضوع ماده (۷) قانون مالیات بر ارزش افزوده
ماده ۷ـ نرخ مالیات و عوارض کالاها و خدمات مطابق با مأخذ موضوع ماده (۵) این قانون، به استثنای کالاهای خاص که نرخ آنها در ماده (۲۶) این قانون تصریح شده، نه درصد (%۹) می باشد.
در سال ۱۴۰۳ به موجب قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، بدینوسیله اعالم میشود، مؤدیان محترم مالیاتی در صورتی که حسب واقعیت امر نیازمند صدور صورتحساب ارجاعی برای صورتحساب های الکترونیکی مرجع به تاریخ صدور سال ۱۴۰۲ در سال ۱۴۰۳ هستند، الزم است نرخ مالیات بر ارزش افزوده الزم االجراء در سال ۱۴۰۲ از جمله ماده (۷)%۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده را حسب مورد برای کالاها و خدمات مشمول آن، در صورتحساب های ارجاعی درج نمایند.
بدیهی است این موضوع درخصوص صدور صورتحساب اصالحی و برگشت از فروش صرفاً در حدود شناسه کالاهای مندرج در صورتحساب مرجع قابلیت داشته و در صورت درج شناسه کالا یا خدمت جدید اعم از عمومی یا اختصاصی برای موارد افزایشی موضوعیت ندارد.
مزید آگاهی اعالم میدارد در زمان ثبت و صدور صورتحساب ارجاعی در سامانه مودیان صرفاً آثار تغییرات صورتحسابهای ارجاعی نسبت صورت حساب مرجع از حیث مبالغ و آثار مالیاتی آن در دوره صدور صورتحساب ارجاعی در سامانه لحاظ خواهد شد.
به عنوان مثال اگر صورتحساب مرجع به تاریخ سال ۱۴۰۲ با مبلغ ۱۰۰ واحد فروش و ۹ واحد مالیات بر ارزش افزوده صادر شده باشد و حسب دستورالعمل نحوه صدور صورتحساب، صورتحساب الکترونیکی اصالحی در سال ۱۴۰۳ با مبلغ ۹۰ واحد فروش و ۸/۱ واحد مالیات بر ارزش افزوده با درج شماره منحصر به فرد صورتحساب الکترونیکی مرجع در صورتحساب ارجاعی در سامانه مودیان ثبت شود، در کارپوشه فروشنده صورت حساب های نوع ۱ و ۲ و حسب مورد کارپوشه خریدار صورتحساب نوع ۱ صرفا آثار تعدیل ۱۰۰ واحد فروش به ۹۰ واحد و مالیات متعلق تغییرات لحاظ خواهد شد. -
۱۴-در خصوص انتخاب روش ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی- مطابق تبصره ۳ ماده ۶ قانون تسهیل تکالیف مودیان
تبصره -۳ ماده (۵) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان :
کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسالمی ایران مصوب ۱۳۹۵/۱۲/۱۴ و ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمان های وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطالعات مربوط به جریان کاال و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانه های دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معامالت نفتی ثامن موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲/۱۰/۰۳ با اصالحات و الحاقات بعدی می باشند، موظفند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطالعات مذکور را به ترتیبی که سازمان مقرر می کند به سامانه مودیان منتقل کنند.
در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطالعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معامالت مذکور ندارند.
الحاقی طی ماده (۶) قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان ماده ۶ -دو تبصره به عنوان تبصرههای (۱) و (۳) به ماده (۵) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بهشرح زیر الحاق میشود و عنوان تبصره این ماده به تبصره ۲ تغییر مییابد:
تبصره -۱ بانک مرکزی جمهوری اسالمی ایران موظف است ظرف دو ماه، مطابق ساختار اعالمی توسط سازمان، به رسید پرداخت صادره توسط دستگاههای کارتخوان و گزارش الکترونیکی دریافتی از درگاههای الکترونیکی پرداخت، شماره منحصر به فرد مالیاتی تخصیص دهد و آن را در رسید یا گزارش پرداخت مذکور درج نماید.
همچنین بانک مرکزی جمهوری اسالمی موظف است اطالعات رسید یا گزارش پرداخت هر روز را حداکثر تا پایان روز بعد به سامانه مؤدیان منتقل کند.
تبصره -۳ کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده(۲۹ )قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسالمی ایران مصوب ۱۴/۱۲/۱۳۹۵ و ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمانهای وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطالعات مربوط به جریان کالا و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانههای دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معامالت نفتی ثامن موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۳/۱۰/۱۳۹۲ با اصالحات و الحاقات بعدی میباشند، موظفند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطالعات مذکور را به ترتیبی که سازمان مقرر میکند به سامانه مودیان منتقل کنند.
در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطالعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معامالت مذکور ندارند.
مبنی بر اینکه دراین صورت مودیان تکلیفی درخصوص ثبت مجدد اطالعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معامالت مذکور ندارند. مودیانی که میخواهند از ظرفیت قانونی مفاد این تبصره استفاده نمایند ارسال و ثبت صورتحسابهای الکترونیکی صادر شده در سامانههای دولتی در سامانه مودیان، میبایست در فرآیند دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی در سامانه مودیان، در بخش عضویت کارپوشه، روش ارسال اطالعات "از طریق شرکت معتمد/سامانه دولتی و با کلید شرکت معتمد/سامانه دولتی" را انتخاب نمایند.
جزئیات و اطالعات بیشتر در سند "راهنمای پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان" بخش کارپوشه و عضویت در سامانه مودیان که در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.intamedia بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، قسمت آییننامه ها، دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط، بارگذاری شده، در دسترس میباشد.
خواهشمند است دستور فرمایید در این خصوص، اطالعرسانی الزم صورت پذیرد.