در این مقاله با ما در نرم افزار حسابداری یوتاب همراه باشید .
تا به طور کامل با تعاریف، مفاهیم، سازمان امور مالیاتی کشور مالیاتی آشنا شوید.
توضیح آمورش جامع سامانه مودیان( چهار)
-
۱۵-مراحل بروز رسانی سامانه صدور صورتحساب الکترونیکی جهت ارسال مستقیم به سامانه مودیان
مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند مشمولین اجرای قانون مذکور می توانند با انجام تغییراتی بشرح ذیل در سامانه های صدور صورتحساب خود( سیستم های حسابداریامکان) ارسال مستقیم اطالعات صورتحساب الکترونیکی را به سامانه مودیان فراهم نمایند:
-۱مراجعه به نشانی ir.Intamedia بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها و دستورالعمل ها و نرم
افزارهای مرتبط و مطالعه اسناد ذیل:
الف( سند ویژگی ها و مشخصات پایانه فروشگاهی – حافظه مالیاتی)
ب( دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی)
ج( دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان)
د( قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره مالیاتی منحصر بفرد)
-۲اضافه نمودن ضوابط اعالمی جهت صدور صورتحساب الکترونیکی حسب اسناد مذکور، در سامانه های صدور صورتحساب خود
انجام اینکار توسط برنامه نویسان هر شرکت و در صورت عدم وجود، توسط شرکت تولید کننده نرم افزار حسابداری امکان پذیر می باشد
از جمله ضوابط اعالمی : تولید شماره مالیاتی منحصر بفرد برای هر صورتحساب طبق مشخصات اعالم شده در سند، اضافه نمودن اقالم اطالعاتی اختیاری و اجباری صورتحساب حسب الگوهای صورتحساب مشخص شده در سند و .... می باشد.
-۳ جهت ارسال صورتحساب به صورت مستقیم به سامانه مودیان ضرورت دارد ابتدا سند " دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان" مطالعه شود و متعاقب آن ضوابط اعالم شده در سامانه صدور صورتحساب مودی اعمال گردد.
این کار از طریق برنامه نویسی در سامانه حسابداری امکان پذیر می باشد. -
۱۶-محاسبه اولیه و افزایش حد مجاز موضوع ماده ۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه
محاسبه حد مجاز اولیه و افزایش آن بشرح ذیل محاسبه و در سامانه اعمال میگردد :
محاسبه حد مجاز اولیه:
.۱ یک روز قبل از شروع دوره مالیاتی، فروش اظهار شده دوره مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت یا ترتیب پرداخت گردیده از طریق سرویسهای مرتبط فراخوانی میگردد.
.۲ با عنایت به ماده ۹ الیحه تسهیل ماده ۹ الیحه تسهیل : متن زیر به انتهای (تبصره۲ ) (ماده ۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان اضافه میشود :
تبصره ۲ ماده ۲۲ قانون پایانه فروشگاهی ـ سازمان نمی تواند بیشتر از پنجاه درصد(%۵۰) جریمه های موضوع این ماده را مطابق ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.
چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مؤدی باشد، سازمان مکلف است جرائم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد.
در صورت پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات ابرازی، ۵ برابر فروش موصوف به عنوان حد مجاز اولیه در کار پوشه مودی قابل نمایش خواهد بود.
در صورتی که مالیات مشابه سال قبل به طور کامل پرداخت نشود به نسبت آن میزان از مالیات پرداخت شده، ۵ برابر حد مجاز فروش محاسبه و در کارپوشه نمایش داده میشود.
.۳ برای مودیان واحدهای جدید التاسیس ، واحدهایی که فاقد سابقه مالیاتی باشند و مودیانی که فروش اظهار شده دوره مشابه سال قبل آنان که مالیات آن را به سازمان پرداخت یا ترتیب پرداخت نموده لیکن این فروش ابرازی کمتر از معافیت ساالنه موضوع ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم باشد؛ ۵ برابر معافیت ساالنه موضوع ماده ۱۰۱ به عنوان حد مجاز اولیه در کارپوشه مودی نمایش داده میشود.
درخواست افزایش حد مجاز:
.۱ صدور صورتحساب الکترونیکی بیش از حد مجاز تعیین گردیده برای کلیه مودیان، منوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی یا ارائه تضامین کافی خواهد بود، در غیر این صورت به صورتحساب الکترونیکی صادر شده اعتبار مالیاتی تعلق نمیگیرد.
.۲ تدابیر الزم جهت افزایش حد مجاز در فرآیند ماده ۶ در سامانه مودیان پیشبینی گردیده است. لیکن تا پیادهسازی کامل این بخش در کارپوشه، شایسته است ادارات کل در صورت ادعای مودیان مبنی براخطار پر شدن حد مجاز و یا در خواست افزایش سقف مورد نظرضمن اخذ مدارک و مستندات اقدامات به شرح ذیل را ملحوظ نمایند:
الف( در خواست رفع اخطار پیام پر شدن حد مجاز و عدم تخصیص اعتبار، صرفا از طریق شخص صادرکننده صورتحساب الکترونیکی)فروشنده کاال/خدمات( مطرح گردد نه از سوی خریدار. خریداردر صورت مواجه شدن با پیام مورد اشاره در زمان واکنش به صورتحساب، در صورت تمایل و به جهت تخصیص اعتبار به صورتحساب با شرایط عبور از حد مجاز ماده ،۶ میتوانند نسبت به رد صورتحساب اقدام نماید.
فروشنده پس از افزایش حد مجاز، در ابتدا می بایست صورتحساب رد شده توسط خریدار را ابطال نموده و سپس نسبت به( صدور صورتحساب جدید) دارای اعتبار مالیاتیاقدام نماید.
ب( فروش مشمول مالیات )ابرازی دوره مشابه سال قبل مودی و مالیات پرداخت یا ترتیب پرداخت شده متناظر آن بررسی گردد و در صورت داشتن بدهی ، ابتدا اقدامات الزم در خصوص پرداخت یا ترتیب پرداخت مانده بدهی صورت پذیرد تا مودی از سقف حد مجاز تعیین شده در قانون برخوردار گردد.
ج( سپس در صورت رعایت بند ( ب )اطالعیه بند (ب)
اطالعیه : فروش مشمول مالیات ابرازی دوره مشابه سال قبل مودی و مالیات پرداخت یا ترتیب پرداخت شده
متناظر آن بررسی گردد و در صورت داشتن بدهی ، ابتدا اقدامات الزم در خصوص پرداخت یا ترتیب پرداخت مانده بدهی صورت پذیرد تا مودی از سقف حد مجاز تعیین شده در قانون برخوردار گردد.
و در خواست افزایش حد مجاز، می بایست درخواست مکتوب مودی مبنی بر ابراز فروش بیشتر از سقف تعیین شده از مودی اخذ و با توجه به فعالیت مودی، با اعمال نرخ ارزش افزوده ماده ۷ و ماده ۲۶ قانون دائمی ارزش افزوده ماده ۷ قانون ارزش افزوده ـ نرخ مالیات و عوارض کاالها و خدمات مطابق با مأخذ موضوع ماده (۵) این قانون، به استثنای کاالهای خاص که نرخ آنها در ماده (۲۶) این قانون تصریح شده، نه درصد (%۹) می باشد.
ماده ۲۸ قانون ارزش افزوده ـ شمارهگذاری انواع خودروهای سبک و سنگین و موتورسیکلت، براساس رتبه انرژی آنها، که به تأیید سازمان ملی استاندارد ایران رسیده است،
طبق نرخهای مندرج در جدول زیر مشمول مالیات و عوارض سبز میباشد. مأخذ مالیات و عوارض موضوع این ماده، قیمت فروش کارخانه در مورد تولیدات داخلی و مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی برای خودروهای وارداتی است.
بر فروش درخواست شده، اقدامات متناسب با پرداخت صدور شناسه پرداخت(، ترتیب پرداخت یا ارائه) تضامین پرداخت صورت پذیرد.
د( نتیجه اقدامات بند) ج( به همراه مدارک و مستندات) به معاونت فناوریهای مالیاتی ارسال گردد تا اقدامات الزم جهت افزایش حد مجاز در کارپوشه مودی انجام پذیرد.
شایان ذکر است پس از پیاده سازی بخش مورد نظر در سامانه مودیان، فرآیند درخواست و پرداخت مالیات متعلقه با ثبت درخواست مودی در کارپوشه خود و از طریق سامانه مودیان انجام خواهد گرفت. -
۱۷- امکان استعلام و دریافت فایل تناظر شناسه کالا/خدمت عمومی و اختصاصی با شناسه G
با عنایت به الیحه تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۰۴/۲۶ به تصویب نمایندگان محترم مجلس شورای اسالمی رسیده و ادامه روند و ابالغ آن منوط به تایید شورای نگهبان میباشد
و نظر به ضرورت درج شناسه کالا/خدمات در صدور صورتحساب الکترونیکی، در صورت تمایل مودیان محترم مالیاتی به استفاده از شناسههای GTIN، امکان استعالم و دریافت فایل تناظر شناسه کالا/خدمت عمومی و اختصاصی با شناسه GTIN از طریق سامانه استعالم شناسه عمومی و اختصاصی به آدرس services/home/org.ir1-gs.portal، فراهم شده است.
خواهشمند است دستور فرمائید، در این خصوص اطالعرسانی الزم صورت پذیرد -
۱۸- وضعیت غیر مجاز موقت کارپوشه و غیر فعال شدن شناسه یکتای حافظه مالیاتی
نظر به سؤالات و مکاتبات متعدد مؤدیان و ادارات کل در رابطه با تغییر وضعیت کارپوشه مؤدیان به غیر مجاز موقت و غیر فعال شدن شناسه یکتای حافظه مالیاتی و نحوه فعالسازی مجدد آن به استحضار می رساند؛
انجام هرگونه تغییرات در سامانه ثبت نام الکترونیکی (شماره اقتصادی) توسط مؤدی منجر به تغییر وضعیت کارپوشه مؤدی به غیر مجاز موقت و غیر فعال شدن شناسه یکتای حافظه مالیاتی آن پرونده می شود.
کارپوشه در وضعیت غیر مجاز موقت و شناسه حافظه مالیاتی غیر فعال :
با ثبت درخواست ویرایش در سامانه ثبت نام الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور توسط مؤدی، پرونده مالیاتی مؤدی از مرحله نهایی و تایید شده (گام ۴) خارج و وارد مرحله ویرایش و عدم تایید اطالعات (گام ۳) شده در نتیجه کارپوشه مؤدی تغییر وضعیت داده و از فعال به غیر مجاز موقت تغییر مینماید.
همچنین تمامی شناسه یکتاهای حافظه مالیاتی غیر فعال و امکان دریافت و بارگذاری صورتحساب فروش در سامانه مؤدیان برای کارپوشه آن پرونده وجود نخواهد داشت.
فعالسازی مجدد کارپوشه و شناسه یکتای حافظه مالیاتی:
با تکمیل و تأیید نهایی اطالعات ویرایش شده در سامانه ثبت نام الکترونیکی، پرونده مالیاتی مربوطه در کارپوشه سامانه مؤدیان فعال شده و مؤدی میتواند با ورود به کارپوشه مجدداً شناسه یکتای حافظه مالیاتی درخواست و دریافت نماید.
الزم به ذکر است، با درخواست شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مؤدی، شناسه حافظه مالیاتی غیر فعال قبلی مجدداً فعال خواهد شد.
خواهشمند است دستور فرمائید، در این خصوص اطالعرسانی الزم صورت پذیرد. -
۱۹-اعلام مهلت یک هفته از زمان صدور تا ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
ا توجه به اجرایی شدن قانون تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان از تاریخ ،۱۴۰۲/۱۰/۰۱ ضروری است
برای جلوگیری از بروز مشکالت احتمالی برای مؤدیان محترم ناشی از عدم توجه به مهلت ارسال صورتحساب الکترونیکی در پایان دوره چهارم مالیات بر ارزش افزوده سال ،۱۴۰۲ مطابق مفاد"دستورالعمل صدور " صورتحساب الکترونیکی"، فاصله زمانی تاریخ و زمان صدور صورتحساب با ارسال آن به سامانه مودیان نباید بیشتر از یک هفته باشد ، رعایت شود
. با عنایت به موارد مطروحه، خواهشمند است اطالعرسانیهای الزم در این خصوص انجام پذیرد.