در این مقاله با ما در نرم افزار حسابداری یوتاب همراه باشید.
تا به طور کامل با تعاریف، مفاهیم، سازمان امور مالیاتی کشور مالیاتی آشنا شوید.
توضیح آمورش جامع سامانه مودیان( هشت)
-
۳۲-نحوه محاسبه حد مجاز ماده ۶
ماده ۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان :
جمع صورتحسابهای الکترونیکی صادره توسط هر مودی در هر دوره مالیاتی نمی تواند بیشتر از پنج برابر فروش اظهارشده وی در دوره مشابه سال قبل، که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد .
در صورتی که فروش اظهار شده مودی در دوره مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است کمتر از معافیت ساالنه موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات های مستقیم باشد، پنج برابر معافیت سالانه موضوع ماده اخیر الذکر مالک عمل خواهد بود .
جمع صورتحساب های الکترونیکی صادر شده در هر دوره مالیاتی برای واحدهای جدیدالتأسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی نمی تواند بیش از پنج برابر معافیت ساالنه موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات های مستقیم باشد.
صدور صورتحساب الکترونیکی بیش از حد مجاز مقرر در این ماده برای کلیه مودیان منوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی یا ارائه تضامین کافی خواهد بود،
در غیر اینصورت به صورتحساب الکترونیکی صادر شده اعتبار مالیاتی تعلق نمی گیرد.
آیین نامه اجرائی این ماده ظرف مدت شش ماه از الزم الجراء شدن این قانون توسط سازمان تهیه می شود و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی می رسد.
آیین نامه مذکور باید به گونه ای تنظیم شود که راه اندازی کسب و کارهای جدید و فعالیت بنگاههای اقتصادی با مشکل مواجه نشده و در عین حال، مانع شکل گیری مودیان صوری در نظام مالیاتی کشور شود.
.۱ سقف مجاز ماده فوق حسب مقررات قانونی در ابتدای هر دوره مالیاتی معادل ۵ برابر فروشهای مشمول مالیات بر ارزش افزوده دوره متناظر سال قبل که مالیات آن پرداخت یا ترتیب پرداخت آن داده شده باشد یا ۵ برابر معافیت ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم هر کدام بیشتر است، محاسبه و در سامانه مؤدیان در کارپوشه اختصاصی هر مؤدی درج میشود و موارد زیر در طی دوره میتواند موجب افزایش آن شود:
.۱.۱ در صورتی که مالیات قسمتی از بدهی دوره متناظر سال قبل پرداخت یا ترتیب پرداخت داده نشده باشد و در این دوره پرداخت شود یا ترتیب پرداخت آن داده شود، از تاریخ پرداخت یا ترتیب پرداخت درج شده در کارپوشه مودی.
.۱.۲ پرداخت نقدی یا ارائه تضمین برای افزایش سقف حد مجاز عالوه بر میزان بند (۱) فوق از تاریخ درج در کارپوشه مودی.
.۱.۳ خرید نقدی طی دوره، بابت کالاها و خدمات مشمول که صورتحساب الکترونیکی نقدی آن به تایید خریدار رسیده باشد، از تاریخ تایید صورتحساب الکترونیکی توسط خریدار به شرطی که فروشنده دارای حدمجاز فروش و کارپوشه فعال بوده باشد.
.۱.۴ پرداختهای انجام شده بابت خریدهای نسیه دوره قبل، از تاریخ تایید پرداخت توسط طرفین معامله به شرطی که فروشنده دارای حدمجاز فروش و کارپوشه فعال بوده باشد.
.۱.۵ واردات کاال از تاریخ درج اطالعات مربوط به واردات در کارپوشه مودی.
.۲ درصورتیکه صورتحساب الکترونیکی نوع اول به صورت نقدی یا قسمتی از آن که به صورت نقد باشد برای قسمت نقدی آن، صادر و در سامانه مودیان ثبت شده باشد، با توجه به لحظه ثبت هر صورتحساب الکترونیکی:
.۲.۱ اگر مبلغ صورتحساب الکترونیکی از باقیمانده حدمجاز کمتر یا برابر با آن باشد، به میزان مبلغ صورتحساب الکترونیکی موردنظر از باقیمانده حدمجاز فروشنده کسر و « صورتحساب الکترونیکی برچسب »عدم عدول از حدمجازخواهد گرفت.
.۲.۲ اگر مبلغ صورتحساب الکترونیکی از باقیمانده حدمجاز فروشنده بیشتر باشد، معادل مبلغ این صورتحساب الکترونیکی از حدمجاز کسر نمیشود، لکن صورتحساب الکترونیکی موردنظر برچسب عدول از حدمجاز خواهد گرفت. چنانچه صورتحساب الکترونیکی برچسب عدول از حدمجاز گرفته باشد، ضروری است به منظور بهرهمندی خریدار از اعتبار مالیاتی، فروشنده پس از افزایش حد مجاز نسبت به صدور صورتحساب اصالحی مربوطه اقدام نماید.
.۳ درصورت صدور سایر صورتحسابهای الکترونیکی، از آنجایی که خریدار، مصرفکننده نهایی است و به خریدار اعتبار تعلق نمیگیرد، فارغ از اینکه باقیمانده حدمجاز کفاف مبلغ صورتحساب را بدهد یا خیر، کلیه صورتحسابهای مذکور برچسب عدم عدول از حدمجاز خواهند گرفت
و به میزان مبلغ صورتحساب از باقیمانده حدمجاز کسر خواهد شد:
.۳.۱ اگر مبلغ صورتحساب الکترونیکی موضوع بند (۳) فوق از باقیمانده حدمجاز بیشتر باشد، در صورت افزایش حدمجاز، باقیمانده جدید حاصل جمع جبری مبلغ افزایش یافته و باقیمانده قبلی خواهد شد.
.۴ درصورتی که در لحظه درج صورتحساب الکترونیکی نقدی با لحاظ بندهای (۱ تا ۳) فوق صورتحساب الکترونیکی مربوطه به لحاظ عدم وجود حدمجاز فروشنده برچسب عدول از حدمجازگرفته باشد، صرفاً با صدور صورتحساب الکترونیکی اصالحی خریدار میتواند از اعتبار مالیاتی مربوطه با رعایت مقررات استفاده نماید.
به عبارت دیگر صرف داشتن یا افزایش اعتبار فروشنده بعد از صدور صورتحساب اصلی بدون حدمجاز موجب ایجاد اعتبار مالیات و عوارض خرید برای خریدار نمیشود.
بنابراین برای فروشنده در دوره صدور صورتحساب الکترونیکی اصالحی که صرفاً برای استفاده خریدار از اعتبار مالیات و عوارض خرید صادر شده است صدور صورتحساب الکترونیکی اصالحی بدون هیچ تغییری از قبیل نوع کاال و خدمات و مبلغ نسبت به صورت حساب الکترونیکی اصلی هیچگونه فروش یا مالیات و عوارض فروش در سامانه مودیان لحاظ نمیشود و صرفاً خریدار میتواند در دوره صدور صورتحساب الکترونیکی اصالحی از اعتبار مالیات و عوارض خرید با رعایت مقررات مربوطه بهرهمند شود.
به عنوان مثال در فصل زمستان سال ۱۴۰۲ صورتحساب الکترونیکی اصلی با مبلغ فروش ۱۰۰ واحد و مالیات بر ارزش افزوده ۹ واحد توسط فروشنده الف صادر شده و در زمان ثبت صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده در سامانه مودیان مودی الف فاقد حدمجاز بوده است و به همین دلیل مودی( ب) خریدار از اعتبار این صورتحساب الکترونیکی بهره مند نشده است. در این حالت برای فروشنده در فصل زمستان ۱۰۰ واحد فروش و ۹ واحد مالیات و عوارض فروش لحاظ شده و برای خریدار اگر صورتحساب الکترونیکی را تایید اعم از تایید طی ۳۰ روز یا تایید سیستمی کرده باشد صرفاً ۱۰۰ واحد خرید بدون اعتبار مالیات بر ارزش افزوده و اگر صورتحساب الکترونیکی را تایید نکرده باشد صفر واحد خرید لحاظ میشود.
حال اگر فروشنده نسبت به افزایش حد مجاز موضوع ماده ۶ قانون مذکور از یکی از طرق مندرج در بند ۱ فوق اقدام نماید در هر دوره ای که صورتحساب الکترونیکی اصالحی صادر شود به عنوان مثال در زمستان ۱۴۰۲ یا بهار ۱۴۰۳ یا تابستان ۱۴۰۳ و خریدار صورتحساب الکترونیکی را تایید نماید برای فروشنده هیچ فروشی لحاظ نمیشود و برای خریدار اگر صورتحساب اصلی را قبالً تایید اعم از تایید طی ۳۰ روز یا تایید سیستمی کرده باشد به ترتیب در زمستان ۱۴۰۲ یا بهار ۱۴۰۳ یا تابستان ۱۴۰۳ حسب تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی اصالحی مالیات و عوارض خرید با رعایت مقررات لحاظ میشود.
خواهشمند است دستور فرمائید، در این خصوص اطالعرسانی الزم صورت پذیرد.