کدینگ حسابداری
همونطور که میدونید پایه و اساس کار روی یک نرم افزار حسابداری ایجاد و چیدمان سرفصلهای حسابداری در قسمت کدینگ حسابداری هستش.
کدینگ حسابداری نرم افزار یوتاب ، یک کدینگ ۶ سطحی محسوب میشه که شامل گروه، کل، معین و ۳ سطح تفصیلی هستش.
طبیعتا در کدینگهای ۴ سطحی یا ۳ سطحی انعطاف پذیری کمتر و گزارشات مالی بسیار محدود میشن.
مطمئنا اگر در زمینه ی تولید یا پیمانکاری فعالیت میکنید، یا صاحب چند شرکت هستید و قصد دارید اطلاعات حسابداری اونها رو روی یک نرم افزار ثبت بزنید.
حتما نیاز دارید به این نوع کدینگ ۶سطحی.
از اونجایی که ممکنه مخاطبین ما فقط قشر حسابدار نباشن و شامل کسبه ای باشن که حسابداری شاید بلد نباشن، توضیحات من روی کدینگ حسابداری ممکنه خسته کننده باشه واسشون.
بنابراین من از انتها آموزش رو شروع میکنم و بجای اینکه به ترتیب گروه، کل، معین و بعد تفصیلی رو توضیح بدم، همون ابتدا از سطح تفصیلی شروع میکنم.
با این توضیح که ، قسمت تفصیلی در کدینگ حسابداری جاییه که شما میتونید اسامی طرفهای حسابتون و همچنین نام بانکها و غیره رو ایجاد کنید.
آموزش کدینگ حسابداری
در صفحه ی اصلی نرم افزار روی ماژول حسابداری کلیک کنید. یک منو در قسمت بالا برای شما باز میشه که اولین گزینه کدینگ حسابداری هستش که میتونید انتخاب کنید و وارد پنجره ی مربوطه بشید.
در قسمت بالا شما به ترتیب تبهای گروه، کل ، معین و تفصیلی رو مشاهده میکنید. تب تفصیلی رو انتخاب کنید.
از نوار ابزار بالا روی آیکون بعلاوه کلیک کنید. پنجره ی کوچیکی در وسط صفحه باز میشه.
در این پنجره اولین گزینه یک کادر باز شونده هست که از داخل اون شما گروه تفصیلی رو انتخاب میکنید که اگه قصد ایجاد طرف حساب دارید، گزینه ی اشخاص و شرکتها رو انتخاب کنید.
کد تفصیلی به صورت اتومات در کادر مربوطه قرار داره و شما فقط نیاز دارید نام طرف حسابتون رو در کادر عنوان وارد کنید.
دکمه ی ثبت رو کلیک کنید تا تفصیلی شما ذخیره بشه.
حالا اگه شما حسابدار نیستید و علاقه ای به یادگیری سایر مفاهیم حسابداری ندارید ، در همین حد یادگیری از کدینگ واستون کفایت میکنه و برای بقیه ی سرفصلها میتونید از پیشفرض روی نرم افزار استفاده کنید.
خب ، اگه دقت کنید در پنجره ی تفصیلی جلوی هر عنوان یک دکمه ی جزئیات داریم. در صورتی که نیاز دارید سایر اطلاعات طرف حسابتون رو ذخیره کنید روی این دکمه کلیک کنید.
برای شما پنجره ای باز میشه که میتونید در هر ستون اطلاعات مورد نظر رو وارد کنید و در آخر با انتخاب دکمه ی ویرایش، این اطلاعات رو ذخیره کنید.
این ستونها قابل کم و زیاد شدن هستن. به این صورت که از مسیر منوی حسابداری، تنظیمات حسابداری و جزئیات تفصیلی ، گزینه ایجاد جزئیات بر اساس فرایند رو انتخاب کنید.
در سمت راست این پنجره و از بالا شروع به پر کردن اطلاعات کنید. گروه تفصیلی مثلا اشخاص و شرکتها رو انتخاب کنید.
برای ستونی که قصد اضافه کردنش رو دارید یک عنوان تایپ کنید. نوع ستون مثلا نوشتاری رو انتخاب کنید.
تعداد کاراکتر مورد نیاز و همچنین مجوز ثبت برای خالی بودن یا نبودن این گزینه را تعیین کنید و سپس دکمه ی افزودن رو کلیک کنید تا گزینه ی شما به سمت چپ پنجره منتقل بشه.
با کلیک روی آیکون ذخیره از نوار ابزار بالا، گزینه ی شما ذخیره میشه. برگردید به کدینگ حسابداری و تب تفصیلی.
در اینجا دکمه ی جزئیات مربوط به تفصیلی مورد نظرتون رو کلیک کنید و ستونی که به این پنجره اضافه کردید رو مشاهده کنید.
خب، حالا بهتره بریم سراغ بقیه سرفصلها. از سطح گروه شروع میکنیم. در پنجره ی کدینگ حسابداری روی تب گروه کلیک کنید.
برای ایجاد یک سرفصل گروه دکمه ی بعلاوه در نوار ابزار بالا رو کلیک کنید.
در باکسی که باز میشه و در کادر عنوان گروه، عنوان مورد نظرتون رو وارد کنید و در کادر پایینتر از درون لیست نوع گروه از قبیل ترازنامه ای ، سودو زیانی و یا انتظامی رو انتخاب کنید و دکمه ی ثبت رو کلیک کنید تا این گروه به لیست شما اضافه بشه.
برای ایجاد سرفصل کل، روی تب کل کلیک کنید. از نوار ابزار بالا دکمه ی بعلاوه رو انتخاب کنید.
در باکسی که ملاحظه میکنید و در اولین کادر گروه مورد نظر رو انتخاب کنید. یعنی شما به نرم افزار میگید که سرفصلی که میخوام ایجاد کنم زیرمجموعه ی کدوم یکی از سرفصلهای گروه باشه.
و حالا کافیه که در کادر عنوان، نام سرفصل کل مورد نظرتون رو وارد کنید و دکمه ی ثبت رو کلیک کنید تا اطلاعات شما ذخیره بشه.
حالا میریم سراغ سرفصل معین. در پنجره ی کدینگ حسابداری روی تب معین کلیک کنید و از نوار ابزار بالا دکمه ی بعلاوه رو انتخاب کنید .
در باکس مقابل و در اولین کادر ، یک حساب کل انتخاب کنید. دقت کنید با این انتخاب، کد معین شما زیرمجموعه ی همین سرفصل کل ایجاد خواهد شد.
فقط کافیه که در کادر عنوان، نام سرفصل معین مورد نظرتون رو وارد کنید و روی دکمه ی ثبت کلیک کنید تا این اطلاعات ذخیره بشه.
حالا سوالی که پیش میاد اینه که چرا ما برای ایجاد تفصیلی این زیرمجموعه سازیا رو انجام ندادیم.
اگه خاطرتون باشه ما برای ایجاد کد تفصیلی فقط از یک دسته بندی مختصر مثل اشخاص و شرکتها ، بانکها و غیره استفاده کردیم.
دلیلش اینه که ما این ارتباط بین تفصیلی و معین رو از سطح معین و با لینک کردن یک معین به گروههای تفصیلی انجام میدیم.
به اینصورت که مثلا من کد معین بانکها رو انتخاب میکنم و در سمت چپ پنجره، چک باکس مربوط به گروه تفصیلی بانکها رو انتخاب میکنم.
یا مثلا کد معین حسابهای دریافتنی تجاری رو انتخاب میکنم و در سمت چپ پنجره، چک باکس مربوط گروه تفصیلی اشخاص و شرکتها رو انتخاب میکنم.
یک مثال دیگه واستون میزنم. کد معین اسناد پرداختنی رو ملاحظه کنید. ارتباط داره با گروه تفصیلی اشخاص و شرکتها. حالا اگه خود این اشخاص و شرکتها رو زیرمجمعه هاشو باز کنم میبینید که با تفصیلی بانکها مرتبط هست. پس اسناد پرداختنی ما دو سطح تفصیلی داره. اگه زیرمجموعه تفصیلی بانکها رو باز کنید میبینید که با تفصیلی سومی ارتباط نداره.
با توجه به صحبتهایی که تا الان شد حتما متوجه شدید که اگه شما یک بانک مثلا به اسم ملت ، توی تفصیلیها ایجاد کنید.
این بانک ممکنه هم بعنوان تفصیلی اول استفاده بشه و هم بعنوان تفصیلی دوم.
مثلا اگه کد معین شما بانکها باشه، بانک ملت شما تفصیلی اول استفاده میشه و اگه کد معین شما اسناد پرداختنی یا اسناد در جریان وصول باشه، بانک ملت بعنوان تفصیلی دوم استفاده میشه .
با اینکه فقط یکبار شما بانک ملت رو ایجاد کرده بودید. یا مثلا اگه شما یک آقای احمدی داشته باشین که هم تنخواه گردان باشه، هم بستانکاران کارکنان و هم جاری صاحبان سهام، لازم نیست ۳ بار نام آقای احمدی رو زیرمجموعه ی این کدهای معینی که من عنوان کردم ایجاد کنید.
شما فقط یک بار آقای احمدی رو در تفصیلی ها ایجاد کنید و در زمان ثبت سند با هرکدوم از این کدهای معین که نیاز داشتین استفاده ش کنید.
حالا اگه شما نیاز داشته باشید گروه تفصیلی دیگه ای بغیر از پیشفرضهای نرم افزار ما داشته باشید.
در همون پنجره ی مربوط به سرفصلهای معین که باشید، در سمت چپ و در کادر گروه تفصیلی و در قسمت پایین این کادر یک علامت بعلاوه مشاهده میکنید.
با کلیک روی این علامت دکمه های اضافه، ویرایش و حذف گروههای تفصیلی نمایان میشن. دکمه ی بعلاوه رو انتخاب کنید، عنوان گروه تفصیلی رو وارد کنید.
رنج عددی مورد نظر برای این گروه تفصیلی رو وارد کنید. برای اعمال این اعداد کلید اینتر رو بزنید و سپس دکمه ی ثبت رو کلیک کنید تا این اطلاعات ذخیره بشه.
خب حتما متوجه شدید که در هرکدوم از این قسمتها برای ویرایش ، حذف یا پرینت، از نوار ابزار بالا و به ترتیب از علامت مداد ، سطل زباله و پرینتر استفاده میکنید.
در نوار ابزار پایین امکاناتی از قبیل جستجو ، مرتب سازی و غیره داریم که به مرور در ویدئوهای آینده به اون موارد هم اشاره خواهم کرد.